DRÖMJOBBET

Firas har drömjobbet efter EBR Metod- och maskindagar

Firas Alkhalil jobbar som elkrafttekniker vid Dala Energi. Vägen dit har gått från ett tidigt teknikintresse och arbete i olika länder till att han hamnade på EBR Metod- och maskindagar i Falun 2018. Sedan dess har han varit kvar i Sverige som har imponerat på honom mycket tack vare den ordning och reda inom säkerhetsområdet som gäller.

Firas föddes i Syrien 1989. Där studerade han så småningom till elkraftingenjör i fyra år och hamnade 2011 i Libanon där han arbetade som elkrafttekniker i två år. Resan gick vidare till Turkiet, och två år där med installationsjobb, innan han hamnade i Grekland 2016 och ytterligare två års jobb, bland annat med husbyggnation.

Via Åsbro Kursgård till fast anställning

2017 blev det Sverige där tvåårsrutinen bröts. Idag är Firas elkrafttekniker vid Dala Energi. Hur hamnade han där då?

– Jag var med på EBR Metod-och maskindagar i Falun 2018. Där träffade jag en kurschef från Åsbro Kursgård som ledde till ett års studier där så att jag blev distributionselektriker. 2019 fick jag en praktikplats hos Dala Energi, vilket gav fast anställning så att jag idag har kunnat bli elkrafttekniker, säger Firas Alkhalil.

För honom som alltid haft ett teknikintresse är det ett drömjobb. Han arbetar mycket  med underhåll och byter stolpar, kabelskåp och åtgärdar anmärkningar från besiktningar. Det innebär mycket utomhusjobb och att få träffa folk hela tiden. Firas märker ett stegrat intresse för el:

– För det första blir människor jätteglada när de får strömmen åter. Det händer också så mycket nu med höga elpriser, kärnkraftreparationer, mer mikroproduktion, elbilar och annat. Folk börjar förstå och intressera sig mer, och undrar till exempel över sådant som nedgrävda kablar. Det ökade intresset gör vårt jobb ännu viktigare.

Snabb utveckling som kräver ökat kunnande hela tiden

Firas planerar mycket av jobben i förväg. Det handlar till exempel om material som ska med i bilen och att anmäla att strömmen ska brytas. Han upplever hela tiden en utveckling av tjänsten i takt med den ökade elektrifieringen av samhället som kräver nya kunskaper hos dem som arbetar med elen. Han nämner certifieringskrav på motorsåg, 4-hjulingar, bandvagnar, skylift – alltså inte bara utrustning direkt anknuten till el. Han har mycket att lära sig framöver. Det finns ingen gräns där, det kommer nytt hela tiden.

Allt detta gör också att han blir imponerad och menar att Sverige tänker mer på elsäkerhet, miljö och framtid än vad han mött tidigare i sina jobb i andra länder. Det är mer noga med att följa regler och att vara väl förberedd här. Han tycker också att det märks i minskat antal strömavbrott, jämfört till exempel med 2019 då stormen Alfrida härjade.

 – Ett exempel är den goda regeln att hela tiden använda samma terminologi. Det leder till tydliga instruktioner och driftordrar utan fel. Säkerheten är ingenting att leka med, man måste helt enkelt jobba säkert. Det är färre risker nu och det känns jättebra, menar Firas.

Framtidsbransch med stor variation och mycket jobb

Efter tre och ett halvt år trivs han som sagt utmärkt på Dala Energi där kollegorna är viktiga också. Han jobbar i Leksand och bor med fru och två barn i Dala Floda. Har han då några goda råd eller inspiration till den som går och funderar på energibranschen?

– Det här är ett yrke där man kan jobba på nya platser varje dag. Man jobbar i skog och stad i stor variation även vad gäller arbetsuppgifterna. Man får som sagt planera mycket och träffa nya människor varje dag. Och hittar man ett fel blir man jätteglad, det gäller även kunden. Det är en framtidsbransch med mycket att göra och mycket nytt att lära. Det ska också byggas massor inom energisektorn över hela Sverige framöver, så det behövs mycket nytt folk, avslutar Firas Alkhalil.